woensdag 23 januari 2013

zelfreflectie leidt tot inkeer

 " Nu even niet"

is de titel, die hoort bij dit schilderij, want zelf- reflectie kan alleen als je niet gestoord wordt. En belangrijker nog dat je je niet laat storen. Vanuit de veilige plek, die de schelp haar biedt, hoeft zij alleen maar haar blik van binnen naar buiten te richten. Dat buiten is hier de blauwe lucht. Iris leidt de kijker naar het wonder van de vele schakeringen blauw. Zodat je zelf ook kan wegdromen.

De schelp: is oranje van binnen en grijskorselig van buiten. Deze schelp stond in mijn jeugd in de woonkamer van het huis van mijn ouders in Hollandia in het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea(Irian Jaya). Zou deze vrouw ook terugdenken aan haar gelukkige jeugd, zoals de schilderes Iris terugdenkt aan het schelpenstrand en de blauwe zee, de heldere lucht, de zwoele warmte, de lichte bries onder de tropenzon?
Zelfreflectie dat uiteindelijk leidt tot inkeer en een nieuwe horizon van verlangen.
Posted by Picasa

1 opmerking:

  1. Rodin, Creutzburg... en nu ikzelf terugdenkend aan je jeugd of die mooie wandeling in het maanlicht aan de Balizee terwijl de tokèh zich driemaal laat horen. Morgen is er weer een prachtige zonsopgang... Et le penseur pense

    BeantwoordenVerwijderen